Enllaç permanent

1

Robots de Twitter

Robots de Twitter

Sempre he tingut les meves reticencies a escriure sobre Twitter. Hi ha massa gurú escrivint allaus de tonteries sobre com hauríem de gestionar els nostres comptes per ajustar-nos al seu excels criteri d’expert en les xarxes socials. En aquest cas ho faig tan sols per parlar d’un tema molt específic: com crear un compte automatitzat a partir de fonts en format RSS. Per crear el nostre robot, aquest article parteix de la base que ja sabeu que és un RSS, o sigui que si no és així, abans de continuar us recomano fer una ullada a la viquipèdia en català, o per un versió més complerta, a la castellana o anglesa.

Robots de TwitterMolts robots de Twitter són pur SPAM. Abans de crear un robot, us haurieu de plantejar si pot ser interessant per algú seguir les vostres publicacions. En tot cas, tingueu en compte, que mentre els vostres tweets siguin automatizats, viuran sota l’atenta mirada de Twitter, i si us passeu de pesats, no tindran cap remordiment en tancar-vos el compte d’un dia per l’altre.

Avui dia, la majoria dels llocs web ofereixen els seus continguts en format RSS. Els diaris i altres mitjans de comunicació ofereixen varis canals, separats per seccions i/o territoris, mentre que la majoria de llocs web n’ofereixen un de sol. Pocs usuaris utilitzen les fonts RSS directament. Tot i així s’han propagat silenciosament, en part, per que generadors web populars com ara WordPress, Blogspot o Drupal, les incorporen per defecte. Per obtenir l’RSS d’un lloc determinat, podem buscar l’icona d’RSS o directament buscar “rss” al codi font, per trobar-ne l’URL. Normalment serà a la part superior del codi i tindrà un format semblant a aquest:

<link rel="alternate" type="application/rss+xml" href="http://jordigran.com/feed/" />

Començar a publicar tweets a partir d’RSS no és gaire difícil. No cal cap coneixement avançat. Si ja tenim a punt el compte de Twitter on volem penjar les nostres publicacions automatitzades només ens caldrà tenir a mà les fonts RSS que ens interessin i una eina tipus Twitterfeed.

Logo de Twitterfeed

El primer cop que vaig sentir parlar de Twitterfeed, va ser per part d’un company del gremi i gran amic, que va utilitzar-lo per automatitzar @NoticiesGirona a partir de fonts RSS. En Francesc Casadellà el va configurar el 2010 per recopilar noticies de les comarques gironines des de diferents fonts en un sol compte de Twitter, oferint una eina d’informació centralitzada més còmoda i directa que pas consultar cadascuna de les fonts manualment. Més tard va decidir passar-se a Hootsuite, que ofereix funcionalitats addicionals i una millor gestió multiusuari, però jo vaig seguir preferint la senzillesa de Twitterfeed.

Amb Twitterfeed podem afegir tantes fonts RSS com volguem i després publicar a tants comptes com tinguem a Twitter, Facebook i Linkedin. En tot cas, jo tan sols l’he utilitzat amb Twitter, per que l’autorització de Facebook caducava constantment i reconnectar-la per cada font atemptava directament contra l’objectiu d’automatitzar processos i oblidar-se del compte un cop configurat. Pel que fa a Linkedin… bé, vaja… ni tan sols ho he provat.

La configuració bàsica de Twitterfeed és molt senzilla i practicament només consisteix en afegir tots els RSS que hi volguem. Com a configuració avançada, podem triar l’escurçador d’URLs, configurar la freqüencia en que es comprova la font RSS i filtrar el que publiquem a partir de paraules clau, entre d’altres petites configuracions. Pel que fa a Twitter, és especialment interessant la possibilitat d’afegir contingut a l’inici o al final del Tweet. Jo ho faig servir per referenciar el compte de Twitter relacionat amb l’RSS utilitzat: hi escric “via @usuari”. És una manera d’acreditar els autors del contingut, i d’assegurar-se que el nostre tweet no els passa per alt i apareix a la seva pestanya de @mencions, per si de cas hi volen interactuar amb respostes, mencions, favorits o un retweet. En certa manera, això és el que mantindrà el nostre robot viu.

A mode d’exemple, us mostro dos comptes que he configurat aquests darrers mesos. Molt rarament hi faig tweets manuals i tot el que hi veieu és automàtic. En ambdós casos segueixo unes cent fonts RSS, que em procuren uns 10 tweets diaris.

Gironautes publica esdeveniments d’oci i cultura a les comarques gironines.


TorresHumanes publica actualitzacions relacionades amb els món dels castells i altres construccions humanes.


Icona de les fonts RSSLa majoria d’RSS que voldrem utilitzar no tenen massa secret. Són un seguit d’entrades/articles a un web, més o menys en format blog, i nosaltres els referenciarem des de la nostra publicació. El tweet el composarem a partir del títol de l’entrada, part de la descripció (el contingut en sí) i l’enllaç a l’entrada en el web en qüestió. Com deia abans, també hi podem afegir “via @usuari”.

Hi ha RSS especials que també he utilitzat com a fonts per a les publicacions d’aquests dos comptes, basats en cerques a xarxes socials i altres fonts de contingut. Aquí en teniu els exemples:

Hashtags d’Instagram:

http://instagram.com/tags/girona/feed/recent.rss

Resultats de cerca de YouTube:

http://gdata.youtube.com/feeds/api/videos?orderby=updated&vq=girona%20concert

Resultats per a una etiqueta de Vimeo:

http://vimeo.com/tag:girona/rss

Esdeveniments de Facebook d’un usuari concret:

https://www.facebook.com/feeds/page.php?format=rss20&id=161348900577113

En negreta hi he posat l’element distintiu de cada RSS, per si els voleu adaptar a les vostres necessitats.

Actualització [31-01-2014]: Tot el que explico a continuació ja no funciona. Ho podeu llegir per curiositat, però no malgasteu el vostre temps provant-ho (tal qual), per que sé de primera mà que ja no es pot fer així.

En tot cas, el més interessant de tots i el que genera més visibilitat és el que ens permet agafar contingut del propi Twitter per generar els nostres tweets. Aquest punt és molt llaminer i haurem d’anar amb molt de compte. Que quedi clar que en realitat Twitter és molt clar i contundent pel que fa a aquest punt i ells estan totalment en contra d’aquesta pràctica. Això és el que en diuen:

We discourage the automatic retweeting of other users based on a particular keyword and may suspend accounts that engage in this behavior, particularly if they are being frequently blocked and reported as spam.

Si us està bé correr el risc, a continuació us explico com fer-ho. En tot cas aquest procediment és una mica més complicat que els anteriors. Oblideu el que deia més amunt de “No cal cap coneixement avançat”. Per altra banda, al ser menys acadèmic, pot deixar de funcionar amb el temps, o sigui que dediqueu-hi l’estona que creieu necessaria al vostre propi risc. Es tracta d’utilitzar Google Apps Script per generar l’RSS a partir d’un widget de Twitter. Jo m’he basat en aquesta article a TechCovered, però n’hi ha molts d’altres. Anteriorment havia utilitzat una solució basada en Yahoo Pipes, però Twitter ja ha capat aquesta via.

Primer de tot hem de generar un widget dins del nostre compte de Twitter. Ho podem fer a “Settings > Widgets > Create New”. Hi ha varies opcions, però la més interessant de totes és la de les cerques. Podem fer una cerca a mida amb tots els operadors que Twitter ens ofereix i anar comprovant si ens agrada el resultat. Per a @gironautes vaig fer un widget amb aquesta cerca: concert girona OR figueres OR banyoles OR olot OR “de farners” OR “empordà”. Aquest és el widget:


Un cop generat, l’únic que ens interessa és el número identificador del widget. Si mirem el codi que Twitter ens ofereix el trobarem facilment:

data-widget-id="386586774467661824"

En aquest cas ens interessa només el número 386586774467661824.

 1. Heu d’anar a Google Apps Scripts i crear un projecte nou, que anomenarem gettweets.gs.
 2. Enganxeu-hi el contingut d’aquest document.
 3. Deseu-ho a Google Drive fent-lo públic.
 4. Doneu-li permisos d’execució a “Qualsevol usuari, fins i tot els anònims” a “Publica > Implementa com a aplicació web”.
 5. Google us genera una adreça d’aquest tipus:
  https://script.google.com/macros/s/AKfycbwfw-Aixo-es-nomes-codi-d-exemple/exec
 6. A la que haureu de fer peticions afegint l’id del vostre widget:
  https://script.google.com/macros/s/AKfycbwfw-Aixo-es-nomes-codi-d-exemple/exec?386586774467661824
 7. Aquesta serà l’URL del vostre RSS, que ja podeu portar directament a Twitterfeed.

Si us hi atreviu, podeu jugar amb aquest script i fer-hi els canvis que creieu pertinents. Si el feu servir tal qual, penseu que a Twitterfeed li hauríeu de dir que no voleu que enllaci enlloc i no hi poseu el “via @usuari”, doncs l’script ja ho contempla. Tampoc us funcionarà ordenar el canal per pubDate, sino que ho haureu de fer per guid. Opcionalment podríeu posar-ho en format retweet manual (RT @usuari),  però em fa la impressió que això faria saltar més alarmes a can Twitter. Vosaltres mateixos. Per altra banda, per evitar contingut truncat i amb punts suspensius, l’RSS només inclou tuits que ocupin 140 caràcters o menys.

Arribats a aquest punt, ja hauríeu de tenir el vostre robot funcionant a tota màquina. Espero que genereu robots de qualitat i Twitter no us els bloquegi. En tot cas, per qualsevol aclariment o per obrir debat, feu servir els comentaris.

1 Comentari

Deixa un comentari

Els camps obligatoris se senyalen amb *.