Enllaç permanent

3

Realitat augmentada amb ramlah.org

Logo del projecte rámlah

Fa temps que volia canviar de prisma i explorar noves vies de treball en el món de la programació.  El desenvolupament web ha sigut un entorn còmode, però començava a semblar massa rutinari i previsible. Al final, en molts casos, queda reduït a implementar una interfície d’edició de continguts i configurar quatre biblioteques per afegir funcionalitats específiques. 

Les aplicacions per a mòbils obren tot un ventall de possibilitats; noves maneres d’entendre la interacció amb els usuaris, nous dispositius, nous entorns de desenvolupament… Per començar a treure-hi el cap em va interessar molt el desenvolupament de capes per a Layar. Layar és un navegador de realitat augmentada present a més d’un terç dels smartphones, o telèfons intel·ligents, desenvolupat per un equip dels Països Baixos residents a Amsterdam. La complexitat de Layar queda oculta per la senzillesa de la seva utilització. El plantejament és molt simple: el navegador ens mostra una sèrie de punts d’interès, que altrament podríem marcar en un mapa, sobreposats a la imatge que capta la càmera del nostre dispositiu. La màgia rau en la perfecta sincronització dels punts amb la imatge, cosa que els desenvolupadors han aconseguit combinant amb precisió la informació proporcionada per l’acceleròmetre, la brúixola i el GPS del mòbil.

La meva primera oportunitat de treballar-hi ha sigut l’encàrrec d’una capa amb punts d’interès per al projecte rámlah. Aquest projecte artístic d’Eva Cau i Víctor Masferrer amb seu virtual a ramlah.org ha rebut el suport de l’Ajuntament de Girona mitjançant una beca Kreas d’ajuda a la creació artística vinculada a la ciutat. Aquest projecte artístic és força complexe i el conformen una seguit d’exposicions, accions i activitats diferents. Si en voleu més informació visiteu el web del projecte. Pel que ens ocupa aquí, ho simplificaré dient que a partir del concepte de Rambla es treballa el paral·lelisme entre les inundacions del riu Onyar i les riuades de turistes d’avui dia. La capa de Layar que he realitzat pel projecte mostra un seguit d’imatges insòlites del centre de la ciutat, que combinen punts d’interès turístic, curiositats, fotografies antigues de les inundacions i turistes passejant per la ciutat.

La interacció amb l’API de Layar ha sigut molt interessant. És una tasca relativament senzilla que consisteix en:

  1. Configurar un servei web: L’aplicació l’accedirà per obtenir les dades de la meva capa.
  2. Generar un arxiu: Es fa en format JSON 1 a partir de les dades emmagatzemades en una base de dades MySQL mitjançant el llenguatge de programació PHP. Hi ha instruccions molt precises i codi de mostra sobre com fer-ho a la pàgina de Layar.
  3. Testejar: Les eines per testejar la capa són molt fàcils d’utilitzar. Per una banda tenim una pàgina per a desenvolupadors que ens permet treballar sobre un mapa i millorar molts detalls sense necessitat de desplaçar-nos físicament al lloc on es concentren els punts d’interès i per altra podem accedir a la capa sense publicar des del nostre mòbil si entrem a l’aplicació de Layar com a desenvolupadors.
  4. Donar d’alta: Aquest és un procediment molt semblant a donar d’alta una aplicació d’iOS a l’Apple Store o d’Android a Google Play. S’ha de proporcionar tota una sèrie de detalls i ens hem d’adaptar a una sèrie de requisits que s’ajusten als termes i condicions d’ús de la seva aplicació. Quan demanem que publiquin la capa triguen una setmana en fer-ho o en dir-te que et falta ajustar.

A continuació us deixo una sèrie de captures de la capa en funcionament, però per que us en feu una idea us animo a que descarregueu Layar al vostre dispositiu mòbil, si no l’hi teniu ja, i carregueu la capa de Rámlah. Per a un correcte funcionament, proveu-la ramblejant pel barri vell de Girona. Us en podeu imprimir el mapa que es va repartir a l’exposició, que serveix de complement a la capa. Espero que la proveu aviat i em feu saber que us ha semblat comentat aquest article.

Captura de pantalla rámlah Captura de pantalla rámlah Captura de pantalla rámlah Captura de pantalla rámlah Captura de pantalla rámlah

 

 

Potser t'interessen aquests altres articles:

Notes:

  1. Aquest és l’arxiu JSON en qüestió, per si li voleu fer una ullada. Mitjançant les variables $_GET adjuntes a la url, l’aplicació especifica la posició i preferències de l’usuari i el meu codi torna els punts que s’han de mostrar en funció d’aquests.

3 Comentaris

  1. M’ha semblat didàctic el teu article. No havia sentit parlar mai de Layar. Ara estic liat amb el desenvolupament d’una aplicació web en PHP d’anuncis classificats.

  2. Pingback: Layar ens explica com era Girona | Jordi Gran

Deixa un comentari

Els camps obligatoris se senyalen amb *.