Enllaç permanent

1

Layar ens explica com ERA Girona

logo-ERA-Girona

Ja fa gairebé un parell d’anys que vaig treballar amb la meva primera capa per a Layar amb el projecte rámlah. Ara he tingut l’oportunitat de treballar en una segona capa, també ubicada a la ciutat de Girona i això m’ha permés refrescar coneixements i tornar a avaluar les possibilitats de Layar, ara amb perspectiva i amb una idea més clara de la trajectoria de la companyia. logo-ERA-Girona En aquesta ocasió es tracta del projecte ERA Girona, que apart de la capa de Layar en sí també hem complementat amb un web específic per a promocionar-ne l’ús.

El projecte ERA Girona l’ha coordinat la Laura Olivas, que a part de ser amiga d’un servidor, és una geògrafa interessada en la tecnologia aplicada a la cartografia que darrerament ha començat a treballar en l’àmbit de la realitat augmentada com a eina de promoció turística i una forma atractiva d’oferir dades públiques que no se solen accedir per les vies convencionals per manca d’accessibilitat. En el cas d’ERA Girona, les imatges provenen de l’Arxiu municipal, i la idea ha sigut apropar-les als usuaris de Layar de forma que enriqueixen la seva visita a Girona. Jo m’he encaregat de configurar la capa i crear el lloc web, l’Anna Bosch de la imatge gràfica i l’Ana Mosquero de la realització audiovisual per promocionar l’aplicació.

Aquest és el vídeo promocional que ha realitzat Ana Mosquero. Hi surten un parell d’actors utilitzant ERA Girona amb el mòbil i Laura Olivas fent-ho amb una tauleta.

A l’API de Layar no hi han canviat massa res des que la vaig utilitzar per primera vegada i he pogut reaprofitar codi, cosa que s’agraeix. Hi han canviat el sistema d’icones per marcar els punts d’interès, que abans era massa complexe i ara està simplificat a icona per defecte i icona de punt seleccionat. La perspectiva dels punts més allunyats ja vé gestionada directament per Layar, que redimensiona els punts definits i avall. Tot i així, crec que aquesta part encara podria ser més intuitiva. En aquest cas hi he posat uns punts taronges amb una mica de transparència molt senzills que substitueixen les icones pe defecte. Per sort, vam tenir l’oportunitat d’assistir amb la Laura al curs gratuït de creació de continguts i aplicacions per a sistemes de realitat augmentada” al Cibernàrium de Barcelona i estudiar una mica les diferents opcions que teniem al nostre abast. L’aplicació de Layar no ha canviat gaire, tot i que a nivell d’interacció, practicament força l’usuari a utilitzar Layar Vision, el nou sistema de Layar de realitat augmentada per marcadors i per patrons i deixa les GeoLayers en un segon terme, obligant a l’usuari a navegar pel menú abans de trobar el que busca. La veritat és que el futur de Layar és una mica incert, especialment des de la seva adquisició per part de Blippar a principis d’aquest mes (juny 2014). Logo de LayarEl procés de ha consistit en:

  1. Configurar un servei web per que Layar el pugui accedir per obtenir les dades de la capa.
  2. Generar un arxiu  en format JSON a partir de les dades emmagatzemades en una base de dades MySQL mitjançant el llenguatge de programació PHP. Hi ha instruccions molt precises i codi de mostra sobre com fer-ho a la pàgina de Layar.
  3. Testejar: Les eines per testejar la capa són molt fàcils d’utilitzar. Per una banda tenim l’interfície de test que ofereix Layar, que permet fer una feina prèvia al treball de camp jugant amb varis paràmetres que simulen un dispositiu real ubicat a la zona d’interacció de la capa. Podem ubicar el nostre dispositiu mitjançant un mapa o introduint-ne les coordenades manualment i definir parametres d’aquest dispositu, com ara la versió de Layar instal·lada, el rang de cerca o la precisió del seu GPS. D’aquesta manera podem analitzar la resposta de la nostra aplicació en escenaris molt diferents per comprovar que tot funcioni correctament i fer petites correccions a partir dels resultats obtinguts. Per altra podem accedir a la capa sense publicar des del nostre mòbil si entrem a l’aplicació de Layar com a desenvolupadors.
  4. Donar d’alta: Aquest és un procediment que ha canviat en els darrers anys. Publicar la capa és un procés instantani. No hi ha cap mena de filtre ni revisió a priori. * No estic segur si això és degut a un canvi de política d’empresa o a que ja fa un parell d’anys que estic donat d’alta com a desnevolupador a Layar.

A continuació us deixo una sèrie de captures de la capa en funcionament, però per que us en feu una idea us animo a que descarregueu Layar al vostre dispositiu mòbil, si no l’hi teniu ja, i carregueu la capa d’ERA Girona. Per a un correcte funcionament, proveu-la al barri vell de Girona.

Captura ERA Girona  Captura ERA Girona  Captura ERA Girona  Captura ERA Girona Captura ERA Girona

Espero que la proveu aviat i em feu saber que us ha semblat comentat aquest article.

Potser t'interessen aquests altres articles:

1 Comentari

Deixa un comentari

Els camps obligatoris se senyalen amb *.