Enllaç permanent

0

La presa (The take)

the-take-portada-208x300

La presa és un documental del 2004 que darrerament està agafant vigència, doncs els fets que llavors succeien a una Argentina recentment colpejada pel “corralito” pronosticaven els que observem ara, una dècada més tard, a una Europa decadent sota el jou de les retallades provocades per la crisi capitalista.
the-take-cascos

“Ocupa, resisteix, produeix.”

Cartell de The take

“Fire the boss” – Acomiada el patró

El documental ens mostra com varis grups de treballadors al llarg d’Argentina, prenen les fàbriques que els seus propietaris han abandonat per bancarota o pocs beneficis i els hi tornen a donar vida a través d’organitzacions cooperativistes, fent-les rentables de nou. El metratge ens ofereix una visió confrontada de la direcció tradicional amb el model cooperativista de presa de decisions conjunta. És una cas semblant al cas de Mol-Matric, de Barberà del Vallès. Pel que fa al nostre costat de l’Atlàntic, darrerament augmenten els tancaments d’empreses, es privatitzen recursos públics i es declaren nous expedients de regulació d’ocupació deixant milers de treballadors al carrer. Les empreses del nostre entorn proper podrien tenir la solució als seus problemes de sostenibilitat econòmica en el mòdel cooperativista si els seus treballadors fan un pas endevant… Ocupant, resistint i produïnt.

Fitxa tècnica

Aquest documental va ser produït el 2004 per Canadà i Argentina. És una realització de la coneguda escriptora i activista canadenca Naomi Klein dirigida pel cineasta canadenc Avi Lewis. Té una durada de 87 minuts i la podeu veure integrament a continuació o als enllaços de YouTube.

Enllaços:

“The take” a la Viquipèdia (català).
“The take” a l’Internet Movie Data Base (anglès).
“La toma” al YouTube (castellà).
“The take” al YouTube (anglès).
Pàgina oficial de la pel·lícula.

Logo Utopies Factibles
* Aquest article el vaig publicar originalment a Utopies Factibles, un projecte compartit amb Oriol Luján.

Deixa un comentari

Els camps obligatoris se senyalen amb *.