Enllaç permanent

0

GIF, Boomerang i altres bucles infinits

tinder-pop

Els amants del format GIF (Graphics Interchange Format) van patir per la seva desparició quan es van imposar formats d’imatge comprimida més eficients com el JPG o el PNG (que també permet millors transparències que el GIF) i específics de vídeo com l’AVI o l’MPG.

El GIF és un format d’arxiu…

  • tinder-popindexat: té un pes reduït si no necessitem una gran paleta de colors.
  • en moviment: permet varis “fotogrames” que es reprodueixen en bucle.
  • transparent: es poden definir píxels transparents.

La veritat és que el GIF s’acomodava molt bé en una xarxa naixent en que qualsevol cosa oposada al flat design era ovacionada i com més focs artificials i més paridetes oferís millor. En aquell moment els GIF solien ser petites (o enormes depenent del mal gust del “dissenyador”) icones en moviment utilitzades arreu per cridar l’atenció dels navegants. Era l’època dels llocs web a GeoCities de Yahoo! i d’una estètica kitsch que per sort ja ha quedat enrere.

Però els GIF van anar sobrevisquent, reinventant-se i associant-se a contingut viral, difós sobretot a fòrums de discussió i micro blogs, fins al punt que el 2014 van passar a ser acceptats a Twitter i Facebook, recuperant tota la seva vella glòria.

I sembla que ha arribat el moment de donar encara més importància a aquest format, doncs Instagram acaba de presentar Boomerang (AndroidiOS), una alternativa al GIF, que en comptes de repetir-se cíclicament tornant a començar quan acaba, ho fa tornant enrera i endavant ad-infinitum.

Aquí en teniu un exemple. Si no el veieu bé, mireu-lo a Instagram.

Per la seva banda, recentment Twitter permet controlar la reproducció dels seus arxius manualment, de manera que es pot tirar endavant o enrera, més de pressa o més a poc a poc en funció de com desplcem el dit per la pantalla.

Aquí en teniu un exemple. Si no el veieu bé, mireu-lo a Twitter

Tot plegat ens fa pensar que tenim GIF per anys. Això sí, haurem de començar a entendre el GIF com a petit-vídeo-sense-so-que-es-reprodueix-continuament-per-si-sol, doncs Twitter segueix anomentant-los GIF, però en realitat el format d’arxiu que utilitza és l’MP4, per una qüestió de compressió i de reducció del pes dels arxius, cosa que fa pensar que ben aviat el GIF despareixerà com a format, però seguirà entre nosaltres com a tipus de fitxer.

T’ha semblat interessant aquest article? No oblidis comentar-lo, a poder ser amb un gif mostrant la teva reacció. :D

Deixa un comentari

Els camps obligatoris se senyalen amb *.