Enllaç permanent

0

Donant voltes a jFormer i Xataface

Llibreria les Voltes

Aquest setembre he fet una petita feina per a la Llibreria Les Voltes. Aquesta mítica llibreria és un referent del catalanisme gironí des que va obrir el 1963. El seu principal impulsor va ser Feliu Matamala (1912-2009), guardonat amb la Creu de Sant Jordi  de la generalitat l’any 2009.

L’encàrrec ha consistit en crear un formulari d’inscripció per la Fira del Dibuix i la Pintura, organitzada per la llibreria cada Dia de Tots Sants al centre de Girona i que enguany celebra la seva 47a edició. Això ha implicat la creació d’un formulari modern, la comunicació amb la passarel·la de pagaments de La Caixa i un gestor de la base de dades a nivell d’usuari.

El tema de La Caixa va ser força senzill. Ja havia implementat altres passarel·les ServiRed abans i un parell d’elles també amb La Caixa.

Pel que fa al formulari tenia clar que volia un formulari modern i que no volia partir de zero. Una mica d’investigació a la xarxa em va dur a jFormer, una llibreria basada en jQuery molt potent i fàcil d’implementar. Treballar amb jQuery sempre és un plaer i més quan és amb una llibreria prou ben documentada i fàcil d’utilitzar. jFormer m’ha ofert un disseny modern compatible amb tots els navegadors, un sistema de validació de dades eficient i control sobre les dades enviades pels usuaris. El resultat el podeu veure en línia a la pàgina de registre de la fira.

El formulari de registre reclamant dades quan deixem camps incomplerts

De gestor de base de dades he utilitzat Xataface. No en puc dir gaire cosa. M’ha permès fer tot el que li he demanat: Sistema d’usuaris encriptat, edició simplificada de les dades, impressió, cerques, una mica de disseny de l’interfície, sumari de cada registre, diferents formes de mostrar les dades… És una bona solució per a oferir un petit gestor de dades, prou senzill per que el client no necessiti cap tutorial però prou potent com per que hi pugui fer tot el que calgui a nivell de gestió administrativa de les dades.

Captura del gestor de la base de dades d’usuaris registrats

En definitiva, he gaudit implementant llibreries específiques per a problemes específics. En altres ocasions havia programat aplicacions similars des de zero. Suposa molta més feina i els resultats són pitjors.

El programari lliure ha sigut la solució més adient. No cal donar-hi més voltes.

Actualització de desembre del 2012

Aprofitant el mateix motor he millorat el sistema de petició del DNI Català, que fins ara es feia de forma completament manual mitjançant una butlleta de paper. Actualment hi ha varies alternatives de Carnet Català (cap d’elles oficial) però aquesta és l’iniciativa pionera, distribuïda per la Llibreria les Voltes des del 1981.

Potser t'interessen aquests altres articles:

Deixa un comentari

Els camps obligatoris se senyalen amb *.