Enllaç permanent

0

Benvinguts a la utopia

utopia

Aquest projecte neix del desig de dos amics de fer una publicació conjunta. En un principi volia tenir la forma d’un llibre, però la llibertat de la publicació en forma de web ens ha fet decantar per aquest format. Les úniques avantatges que ens oferia la publicació en paper eren pujar-nos l’ego i fer una mica de calers, però el primer no ens interessava gaire i erem una mica escèptics pel que fa al segon.

L'illa d'Utopia, imaginada per Thomas More, en una il·lustració d'Abraham Ortelius, dels voltants de 1595 L’illa d’Utopia, imaginada per Thomas More, en una il·lustració d’Abraham Ortelius, dels voltants de 1595

Som en Jordi i l’Oriol i ens vam conèixer en un intercanvi cultural i lingüístic entre Catalunya i Àustria on milloràvem els nostres coneixements de la cultura austríaca i la llengua alemanya mentre compartíem els nostre coneixements sobre el català i la seva cultura. Van ser 15 dies el 2011 a Sant Hilari Sacalm, i 15 més el 2012 a Payerbach.

Precisament a Payerbach vam assistir a una xerrada en petit comitè amb Arcadi Oliveras que ens va encisar. Apart de la seva visió crítica sobre la societat actual des d’un punt de vist econòmic, ens van encantar els exemples que ens va posar de petits projectes dels moviments socials que sorgien d’un grup petit d’utòpics i que havien arribat a bon port, fent l’utopia factible. Les utopies factibles ens van semblar molt interessants per dos aspectes: engresquen la gent a lluitar pels seus ideals tirant endavant els seus propis projectes i permeten aprendre dels casos d’èxit dels moviments socials.

En part per que sembla adient i en part per que seria del grat de l’Arcadi, padrí conceptual del nostre projecte, estrenem Utopies Factibles el dia internacional dels drets humans, el 10 de desembre del 2012.

Benvinguts a la utopia!

Oriol

Oriol

Em dic Oriol Luján i vaig néixer a Navarcles el 1984. Sóc periodista i historiador. Actualment realitzo el doctorat d’Història Comparada, Política i Social a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i formo part del Grup d’Història del Parlamentarisme.

Professionalment he treballat i col·laborat per diferents mitjans de comunicació com els diaris El Punt i Regió7, i publicacions com Historia National Geographic i El Pou de la Gallina. També sóc coautor de l’obra El pubillatge navarclí (1967-2007) i autor d’El Pacte per la llibertat: L’Assemblea del Bages (1971-1979).

En els últims anys he desenvolupat tasques d’investigació històrica per a l’associació Memòria i Història de Manresa i he format part de l’equip de recerca de la primera temporada de l’Espai Memòries, una iniciativa de recuperació de la memòria històrica impulsada per l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració del Memorial Democràtic.

Jordi

Jordi a Berlin, 2008

Em dic Jordi Gran i vaig néixer el 1980. He crescut al Maresme però visc a Girona des del 2001. També he viscut a Berlín, Dublín i Edimburg. Pel que fa a viatjar m’agrada anar tant lluny com puc. Els meus continents preferits són l’Àfrica i l’Àsia.

Sóc dissenyador i programador web llicenciat en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat de Girona. També havia estudiat Belles Arts a la Universitat de Barcelona, però ho vaig deixar quan només em quedava un any per acabar. Havia treballat de dissenyador gràfic però darrerament només em dedico al desenvolupament web i mòbil basat en PHP.

Mantinc un web a mig camí entre personal i professional que m’ha aficionat a escriure. Col·laborar a Utopies Factibles em permet publicar els articles que per llargada o contingut polític no tenen cabuda a jordigran.com.

Logo Utopies Factibles
* Aquest article el vam publicar originalment a Utopies Factibles, un projecte compartit amb Oriol Luján.

Deixa un comentari

Els camps obligatoris se senyalen amb *.